Söka ersättning - Vad ska du göra om du blir arbetslös?

 

1. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

Första dagen du är arbetslös ska du anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. (Vi kan inte betala ut ersättning om du inte är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.) Du kan anmäla dig som arbetslös via Arbetsförmedlingens webbplats eller genom att besöka Arbetsförmedlingen där du bor.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

2. Logga in på Mina Sidor och gör din ansökan

Ansökan om arbetslöshetsersättning gör du digitalt via vår webbtjänst Mina Sidor. Du loggar in på Mina Sidor med hjälp av ditt BankID eller e-leg. På Mina Sidor lämnar du uppgift om vad du gjort före arbetslösheten och om din nuvarande situation. Du kan också skicka in dokument till a-kassan digitalt genom att ladda upp dem i Mina Sidor. Om vi behöver uppgifter från dig kommer du att kunna se dessa i din Att göra lista i Mina Sidor när du är klar med din grundansökan.

Logga in på Mina Sidor 

3. Gå igenom att göra-listan

När du skickar in din ansökan skapas det en att göra-lista. Gå igenom uppgifterna i listan och se till att allt är slutfört. Har du frågor eller tycker att något är oklart skickar du ett meddelande till oss direkt på Mina Sidor. 

Vi lägger upp nya uppgifter i listan vid behov

Ibland behöver vi veta mer utifrån det du har skrivit i din ansökan. 

Om det finns perioder som inte täcks av något intyg kommer vi att be dig att med egna ord berätta vad du gjort. Exempel på en sådan period kan vara att du slutat studera men inte börjat arbeta direkt efter.

4. Tidrapportera efter en vecka

För att vi ska kunna fatta ett beslut om ersättning till dig behöver vi en tidrapport. Börja därför tidrapportera så fort den första veckan har passerat.

Du tidrapporterar direkt på Mina sidor.

Kontakta oss

Om du behöver hjälp med att komma igång med Mina Sidor - kontakta oss så hjälper vi till. Om du inte har tillgång till dator eller internet och inte kan ansöka om ersättning via Mina Sidor hjälper vi dig med vilka handlingar du behöver skicka in till oss.